Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Pravá kůže a její zpracování – V.T., OIL PULL-UP, WASHED

Dlouho očekávané druhé pokračování článku o zpracování kůže je tady. V této části zaměříme pozornost na tři úpravy, které sice nejsou v sortimentu až tak časté, ale přesto se mezi zákazníky těší oblibě. Konkrétně budeme mluvit a úpravě VegetableTan (V.T.), Oil Pull-up a Washed Leather.

Vegetable Tan (V.T.)

Dalším velmi oblíbeným typem úpravy je úprava Vegetable Tan, označovaná také jako V.T.. Do nabídky jsme úpravu zařadili před přibližně deseti lety, kdy se teprve dostávala do povědomí. Mohli bychom říci, že se svezla na „zelené vlně“ ekologie, jelikož její výrobní podstatou je používání vysloveně přírodních prostředků, které jsou méně škodlivé pro prostředí (například dřevo, kůra...). Nemluvě o tom, že samotný proces zpracování trvá i dvakrát déle. To se samozřejmě odráží na její ceně, která je ve srovnání s CCA nebo NAPPA výrazně vyšší. V této kůži naleznete v naší nabídce peněženky, tašky i kabelky.

Nejtypičtější vlastností této úpravy je tvrdý hladký povrch s větším nebo menším leskem. Ani časem používání se kůže nepoddá, jak je to pozorovatelné u jiných úprav, například CCA nebo NAPPA. Při procesu výroby se zachovávají póry a proto je kůže rezistentnější vůči vlhku. Jak je již zmíněno výše, tento způsob je zatím jedním z těch nejekologičtějších, protože následuje několika tisíciletou tradici zpracování kůže.

Oil Pull-up

Pokud existuje nějaké zpracování, které i tomu největšímu laikovi ukáže, že výrobek je opravdu z pravé kůže, tak je to právě úprava Oil Pull-up. Ve volném překladu bychom zpracování mohli nazvat „tah olejem“ nebo ještě volněji „olejem potažená kůže“. V nabídce máme hlavně peněženky, ale občas vytváříme i kolekce tašek nebo batohů.

Název Oil Pull-up je, jak jinak, odvozen od procesu zpracování, kdy se na kůži aplikuje olej, což následně mění její barvu a texturu, ale také zvyšuje její odolnost vůči vlhkosti a poškození. Tento proces zanechává charakteristické barevné variace a efekty stárnutí, což dodává výrobkům z této kůže autentický vzhled. Kromě toho je Oil Pull-up kůže známá svou schopností „uzdravovat“ se, což znamená, že drobné povrchové škrábance nebo otisky se časem sléčí a zmizí.

Washed Leather

Úprava Washed Leather nebo česky „praná kůže“, je úprava, která se do většího povědomí v Evropě dostala až před nedávnem. Každým rokem přibývaly značky, které z této kůže vytvářely kolekce, až se dostaly také do sortimentu kožených doplňků, a tedy ik nám. Z prané kůže u nás v nabídce naleznete klíčenky, peněženky a dámské tašky.

Způsob zpracování probíhá přesně tak, jak to vyplývá z jejího názvu – kůže se namočí a poté opere, což způsobí její typický pomačkaný nebo nošený vzhled. Je však třeba podotknout, že v tomto zpracování rozlišujeme dvě podkategorie nebo jinak řečeno styly úprav. První je ten, kdy se nejprve opere kůže a poté se z tak prané kůže ušije výrobek. Výsledkem je jemně obnošená struktura s nedokonalostmi a tlumenými barvami, zatímco v druhém případě se nejprve ušije výrobek a poté se celý opere, čehož výsledkem je vzhled několika měsíců nošené kůže. Časová a kapacitní náročnost tohoto procesu odráží její finální cenu, která je podstatně vyšší než u prvního typu.