Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Jak správně vyčistit koženou kabelku?

Kvalitní kabelka z pravé kůže by vám měla dělat radost dlouhá léta. Jako jakýkoliv jiný přírodní materiál, i kůže však vyžaduje určitou péči, aby nestárla a vypadala co nejlépe. A protože je kabelka zpravidla každodenním pomocníkem, který vás doprovází při mnoha příležitostech, je pochopitelné, že může dojít k jejímu znečištění. Většinou sis ním snadno poradíte. Ukážeme vám, jak na to.

Prevence je základ

Kožené produkty se od laciných náhražek liší nejen kvalitou, ale samozřejmě i vyšší pořizovací cenou. Když se chystáte u pokladny nebo v košíku e-shopu zaplatit za novou krásnou kabelku, měli byste zároveň začít myslet i na to, jak ji ochránit před stárnutím a poničením.

Poslouží vám k tomu speciální impregnace a balzámy, kterými byste kůži měli ošetřit hned, jakmile ji doma vybalíte z krabice nebo tašky. Nespoléhejte na univerzální řešení a nechte si poradit s výběrem vhodného produktu hned při jeho nákupu. Při nošení kabelky je pak třeba se vyhýbat situacím, které jí nesvědčí: vlhko, dlouhodobé vystavení přímému slunci, u světlých odstínů kůže úzký kontakt s tmavými látkami, například džínovinou. 

Když prevence nestačí

Ne všem katastrofám se dá předcházet– stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Škrábanec, flek, čára od propisky nebo láhev vylitá do tašky… Většina těchto nepříjemností se dá řešit. Než se ale pustíte do hledání babských rad, vyzkoušejte nejprve raději profesionální produkty, případně se pokuste dovolat do obchodu, kde jste kožený výrobek koupili, a zeptat se na jejich zkušenosti s podobnou situací.

Chcete se do toho pustit sami? Přilepené nečistoty odstraňte mechanicky, ale jemně a opatrně, ať si kabelku neponičíte. Fleky zkuste nejprve odstranit vlhkým hadříkem, následně osušte, aby nevznikly na kůži mapy. A nezapomeňte pak kůži pořádně promazat.

Skvrny od inkoustu i jiných barviv můžete odstranit pomocí roztoku lihu s vodou v poměru 1 : 1. Skvrny na světlé kůži často odstraníte pomocí obyčejné bílé mazací gumy. Mastné fleky posypte co nejdříve křídovým práškem a nechte působit alespoň 24 hodin. Škrábance často rozleštíte pomocí speciálního vosku.

Zkusili jste všechno a nic nepomáhá? Poslední vaší nadějí může být dílna, ve které se pracuje s kůží. Zkuste zavolat do té nejbližší, možná narazíte na ochotné pracovníky, kteří vás nevítaného fleku zbaví. A pokud nevyšlo ani to, nedá se nic dělat, je čas na novou kabelku. Určitě si vyberete z naší široké nabídky.