Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Jak se správně starat o kožený pásek?

Pro maximální prodloužení jeho životnosti je pak dobré znát pár triků, díky kterým bude pásek naprosto ochráněný před vnějšími vlivy a i za neustálého nošení bude vypadat jako nový. Abyste měli všechny informace pěkně pohromadě, sepsali jsme pro vás souhrn těch nejdůležitějších kroků pro správné zacházení s páskem, včetně jeho ochrany.

Čemu se při každodenním nošení vyhýbat

Pokud kožený opasek nosíte každý den nebo při většině příležitostí, je vystavovánurčitým faktorům, které na jehovzhled nebo funkčnost můžou mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad. Je proto dobré o nichvědět a ideálně jim předcházet nebose těmto jim zcela vyhnout

Prvními faktory, které můžou mít na váš milovaný pásek negativní vliv, jsou vysoké teploty a suché prostředí. Vyvarujte se situacím, kdy by pásek byl vystaven přímému slunečnímu světlu, anebo by měl dlouhodobě být na extrémně suchém a horkém vzduchu. V opačném případě může kůže ztratit její elastičnost, sytou barvu a mohly by se na ní začít v krajním případě začít tvořit praskliny. Pásek v žádném případě nežehletenikdy jej nezkoušejte vysoušet v sušičce na prádlo –teplota uvnitř sušičky může dosahovat až 60 stupňů! 

Stejně tak dokáže kožený pásek poškodit i druhý extrém, kterým je nadměrná vlhkost nebo promočení. Pokud se vám stane, že vám pásek nečekaně promokne, neděste se, že by měl být nenávratně zničený. Musíte ho však nechat řádně vysušit –ideálně venku na čerstvém vzduchu, případně při pokojové teplotě v místnosti, kde se nezadržuje nadměrná vlhkost. Stejně jako u sušičky pásek nikdy nevkládejte do pračky na prádlo (vždy ho vytáhněte z kalhot ven). Při praní by mohlo dojít k velkému změkčení kůže, která by následně začala žmolkovatět a pásek by mohl vypadat opotřebovaně. 

Pokud na svém opasku objevíte nečistoty, je určitě na místě pásek umýt, je ale potřeba znát správný způsob. Při čištění se vyhněte běžným čisticím prostředkům, jako jsou jar na nádobí nebo mýdlo na ruce, které jsou pro tento materiál naprosto nevhodné a mohly by porušit jeho strukturu. Stejně tak nepřipadají v úvahu abrazivní čisticí přípravky jako je tekutý písek, ačkoliv jste pásek s jejich pomocí zamýšleli vyčistit v dobré víře. A protože už víte, že se máte vyhnout nadměrnému namáčení koženého opasku, určitě jej neumývejte pod proudem tekoucí vody, ani mu nedopřávejte žádnou vodní lázeň

Ačkoliv se tento poslední krok může zdát jako banalita, ve spoustě případů stojí za poškozením pásků nebo jejich spony. Jde o jeho správné zapínání. I když může vypadat jako frajeřina, že umíte pásek zapnout nebo rozepnout jen jednou rukou, často se může stát, že při tomto procesu zavadíte nebo se omylem zaháknete o sponu pásku, čímž můžete poškodit jak zapínání, tak vnitřní stranu pásku. U každodenního nošení pak správně promyslete dírku, do které budete sponu zapínat– při nadměrném utažení vás bude pásek nejen nepříjemně tlačit, ale bude také zbytečně namáhán a může tak časem ztrácet na jeho pevnosti a elasticitě.

Pravidelná údržba

Jak už bylo zmíněno na začátku článku, správnou péčí prodloužíte koženému pásku životnost a jeho vzhled bude zachovaný natolik, že bude stále vypadat jako nový. Při údržbě kůže není zapotřebí drahých přípravků a je dobré se držet pravidla, že méně je někdy více. 

Co se čištění ušmouraného pásku týče, víte už, jaké prostředky jsou pro jeho umytí nevhodné. Jak ale tedy postupovat? Naprosto jednoduše – postačí vám čistý hadřík a vlažná voda. Navlhčeným hadříkem z koženého opasku omyjete jakoukoliv nečistotu, ať už je to prach, mastnota, jídlo nebo špína jakéhokoliv dalšího původu. 

Pro maximální ochranu můžete svůj opasek také naimpregnovat. Stejně jako u bot, impregnace koženého pásku zajistí na jeho povrchu vznik neviditelné ochranné vrstvy ve formě polopropustné membrány – to znamená, že se pod touto vrstvou kůže nedusí, ale nedostanou se k ní žádné nežádoucí vnější faktory, zejména vlhkost. Impregnace docílíte použitím speciálního impregnačního spreje.

Aby kůže vydržela co nejdéle v původním stavu, můžete jí dopřát také určitou formu výživy. Té dosáhnete použitím včelího vosku. Naberte malé množství vosku na čistý hadřík a tím pak pásek potírejte po celé jeho délce. Vosk na povrchu opasku vytvoří ochrannou, vláčnou vrstvu, která kůži dodá svěží vzhled a navíc příjemně voní. 

Kožené doplňky jsou oblíbené díky své jedinečnosti, originalitě a dlouhé životnosti. Správnou péčí docílíte toho, že vám budou zdobit šatník i několik let. Tak ať slouží!