Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Jak poznat pravou kůži?

V dnešním konzumním světě se může zdát koupa kvalitního produktu jako opravdová výzva. Ba co víc, koupa produktu, který se chová a je přesně takový, jak se tváří na popisu své visačky. V tomto blogu bychom rádi věnovali pozornost často skloňované problematice v kožedělném odvětví, a to, jak rychle poznat, zda za drahou cenu kupujete opravdu drahý výrobek. V první řadě je třeba zmínit, že v obchodnictvu s koženými výrobky na 100% platí pořekadlo "zní to příliš dobře, aby to byla pravda". Je samozřejmé, že pokud jste se rozhodli investovat do kožené peněženky, tašky či kabelky, budete si muset trochu připlatit. Na to, aby ste zjistili, zda opravdu kupujete kožený výrobek vám postačí krátký 4-krokový smyslový rychlotest.

1. Zrak

Pravý kožený výrobek lze identifikovat rychlým pohledem na ta správná místa. Každý kožený výrobek by měl mít své pořádně označení. Je to buď kus kůže ve tvaru jeho symbolu připevněn k výrobku nebo řádné označení visačkou nebo jiným lístečkem, že skutečně jde o kožený produkt. Pokud takové označení chybí nebo je velmi zavádějící, můžete přejít na druhou část testu, a to na bližší zkoumání pohledem. O pravém charakteru výrobku vám hodně prozradí například její povrch, který je velmi nepravidelný a při hladší úpravě kůže (například HUNTER) je barva nerovnoměrná, kdežto umělá kůže má pravidelné tvary a je na pohled dokonalá. Pokud ani toto nestačilo, aby ste pohledem identifikovali pravou kůži, poslední možností je prohlédnout, jak vypadají kraje a zakončení výrobku. Kraje koženého produktu jsou "rozcuchané" a drsné, zatímco umělé výrobky mají dokonale seříznuté zakončení.

2. Čich

Při čichovém smyslu je, myslíme, test jasný. Dokonce bychom si dovolili tvrdit, že je to zároveň jeden z nejpoužívanějších způsobů rozpoznávání pravé kůže od jejího imitace. Kožené výrobky jsou známé svou typickou silnou vůní kůže. Pokud nakupujete v kamenném obchodě, často je již při vstupu očividné, že daná prodejna prodává koženou galanterii. Tašky, peněženky a další výrobky z imitace kůže nebo takzvané koženky, mají silnou umělou vůni, která se ani náhodou nedá splést s vůní kůže.

3. Dotek

Tak, podívali jsme se, očichali jsme, a nyní nastal čas prozkoumat produkt dotykem. Asi nejspolehlivější zkouškou pravosti je tlakový test. Přesně tak, jako když prstem zatlačíte do své kůže, i kůže koženého výrobku v okolí stlačení svrásní. Tento test je nejlépe viditelný u výrobků z měkké kůže, například CCA nebo NAPPA. S ostatními druhy kůže je to o něco složitější, zvláště pokud jde o pevnou a tvrdou kůži. Při těchto typech kůže je však možné si všimnout zvrásněnou v jejich záhybech.

4. Sluch

Posledním důležitým smyslem, na který je třeba se při koupi dražšího výrobku spoléhat, je sluch. S tímto smyslem nemusíte mít v rukou výrobek, ale třeba ho zapojit ještě před jeho koupí. Najděte lidi, kteří už s koženými výrobky zkušenost mají a poslechněte si od nich recenze na eshopy nebo obchody, z nichž si výrobek plánujete koupit. Právě to může udělat obrovský rozdíl v tom, jak dlouho vám výrobek vydrží.

Abychom si to shrnuli, poznat pravý a opravdu kvalitní kožený výrobek je jednodušší, než jste si před přečtením tohoto článku možná mysleli, protože si zcela vystačíte se čtyřmi z pěti smyslů. Pokud zvažujete koupu kvalitního koženého produktu a chcete si vyzkoušet tento rychlotest, můžete tak učinit na jednom z našich kožených výrobků. Víme zaručit na 100%, že tímto testem projdou 😊.