Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Jak poznat kvalitní kožený opasek?

Kožené pásky jsou nejvíce podceňovaným módním doplňkem moderního módního průmyslu. I když se na první pohled zdá jako nenápadný kožený doplněk, zkuste jej ze skříně odstranit a uvidíte, jaký rozdíl to udělá. Jelikož kožené pásky již splňují více než praktickou funkci, je třeba dobře zvážit, jaký opasek si vyberete. Tím ovšem nemyslíme barvu nebo styl, ale materiál. Materiál každého dobrého pásku by měl být hlavně pevný a kvalitní. Je však smutné, že mnoho značek těmto vlastnostem už nevěnuje tolik pozornosti.

Pokud se vám už stalo, že jste si koupili kožený opasek a po několika dnech se začal loupat nebo praskat, opasek pravděpodobně nebyl skutečně vyroben z kůže. U kožených výrobků vždy platí pravidlo, že pokud je cena příliš nízká, kvalita nebude o nic vyšší.

Nejjednodušším testem toho, zda je opasek z pravé kůže, je podívat se na visačku, která by měla zákazníka informovat o tom, zda se jedná o výrobek z kůže. Tato visačka by měla znázorňovat znak kůže, který zná už téměř každý.

Dalším chytrým trikem je podívat se na strukturu kůže, což se ovšem nemusí vztahovat na všechny typy kůže. Typickou nepravidelnou koženou strukturu naleznete zejména u přírodních druhů kůže, jako například kůže v úpravě HUNTER. Povrch je nepravidelný, někdy může mít světlejší nebo tmavší fleky, což ovšem není chybovost, právě naopak.

Pokud selžou předchozí dva kontrolní testy, můžete zkusit zapojit zrakový smysl ještě jednou a prozkoumat neupravené kraje, které jsou nejočividnější v dírkách opasku. Kožené opasky, jejichž celistvost byla narušena, například proražením dírky, obvykle zanechají kraje rozcuchané.

Poslední radou, kterou umíme poskytnout, je odzkoušení pevnosti materiálu. Tento trik však nedoporučujeme zkoušet přímo v obchodě, neboť může poškodit výrobek. Pokud je pásek skutečně kožený, měl by mít nesrovnatelně delší životnost a také by měl zvládnout i horší zacházení. Opasek z umělé kůže je velmi křehký a snadno jeho povrch zlomíte, pokud jej vystavíte extrémnímu zacházení. Tato křehkost je nejviditelnější v okolí dírek, které když ohnete, povrch praskne. Opasky z pravé kůže, naopak, toto ohnutí vydrží a povrch zůstane pevný a bez poškození.