Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zapomenuté heslo.

Na Vaši e-mailovou adresu byly úspěšně odeslány přihlašovací údaje.

Jak poznat kůži od koženky?

Pokud hledáte kvalitní kožené výrobky, je nezbytné rozumět rozdílům mezi pravou kůží a koženkou. Následující informace vám pomohou rozeznat skutečnou kvalitu a správně si vybrat kožené kousky pro váš šatník i botník.

Kůže vs. koženka - v čem je rozdíl?

Podívejme se na základní rozdíly mezi kůží a koženkou.

Původ

Pravá kůže pochází z krav, prasat, ovcí a koz, ale i dalších zvířat. Jakmile prošla zpracováním a koželužským procesem, stává se zní takzvaná useň - trvanlivý a příjemný materiál. Z usní se následně vyrábějí luxusní produkty jako kabelky, opasky, boty nebo bundy. Koženka naopak není vyrobená z kůže, jak by se mohlo zdát. Jde o umělý materiál s dvojitou strukturou - textilní vrstvou a následně vrstvou PVC nebo polyuretanu, imitující kůži.

Odolnost

Pravá kůže se vyznačuje trvanlivostí, dlouhou životností a odolností. Výrobky z pravé kůže jsou pružné a pevné, zatímco koženka má tendenci praskat a odlupovat se. Pravá kůže odolá mechanickému poškození, vlivům soli a se správnou impregnací také vlhkosti.

Prodyšnost

Prodyšnost je dalším rozdílem - produkty z pravé kůže jsou prodyšné a pohodlné, zatímco koženka není přírodní materiál a tudíž nedýchá. Proto u výrobků z koženky jako je oblečení nebo boty hrozí, že se častěji zapotíte.

Jak poznat kůži?

Nejjistější způsob je prozkoumat štítky. Poctivý výrobce zboží vždy označí. Pravá kůže bývá často označená charakteristickým štítkem, zatímco koženka popisem umělá kůže. Pokud si nejste jistí zkontrolujte povrch. Pravá kůže je na dotek příjemně hebká a pružná, s nerovnoměrnými póry a vráskami. Koženka bývá hladká, ale méně příjemná na dotek. Navíc je umělá kůže na pohled dokonale pravidelná, a to i v případě, že se pokouší napodobit nepravidelnosti pravé kůže. Stejně tak i její konce jsou perfektně rovné, což u kůže nenajdete. 

Kůži poznáte i po kontaktu s vodou. Pravá kůže ji nasákne, zatímco po kožence steče jako po plastové láhvi. Výrobky z pravé kůže bývají obvykle dražší, ale ceny se mohou lišit. I výrobky z koženky od známých značek mohou být drahé, takže tento parametr neberte jako bernou minci.

Správný výběr kožených výrobků vám zaručí spokojenost a dlouhotrvající eleganci. S našimi radami teď zvládnete s jistotou rozeznat pravou kůži od koženky. Podívejte se do naší nabídky a vyberete si z široké nabídky kožených kabelek, tašek, opasků či peněženek.